Limonadesiroop of kruidensiroop?

Feitelijk maakt het niet uit welke soort siroop je wilt maken. Ik deel vandaag een recept met je dat je kunt toepassen voor het maken van kruidensiroop tegen klachten zoals hoest of verkoudheid maar ook voor het maken van lekker verfrissende siroop.

Allereerst:

Siroop is een zoete drank die moet worden verdund met water. Het heeft vaak een verfrissend effect in de zomer omdat er vaak fruit wordt gebruikt als basissmaak voor de siroop. Siroop bestaat tenminste voor 50% uit suiker. Ja, schrik niet. Dit is nodig om de smaak van het fruit ( of de kruiden) te bewaren. Suiker pakt namelijk de smaak moleculen in door de kristalstructuren in suiker. (daarom is jarenoude sterke drank bijvoorbeeld nog steeds lekker)

Flesje zelfgemaakte medicinale siroop

Waarvoor kun je siroop gebruiken?

Siropen kun je gebruiken voor je algemeen welbevinden en verfrissing. Zo kun je siroop maken die je gebruikt bij griepverschijnselen tegen bijvoorbeeld kriebelhoest (hoestsiroop), maar je kunt bijvoorbeeld ook een maagsiroop maken die de spijsvertering ondersteunt c.q. de maag kalmeert.

Siropen hebben over het algemeen een kalmerende of uitdrijvende werking. Afhankelijk van welke klachten je hebt, kun je kiezen welke siroop je maakt.

Je kunt siroop ook maken gewoon als verfrissend drankje voor de zomer. Je kunt het zo zoet of dun maken als je wilt, als je het wat minder zoet lekkerder vind, doe je gewoon meer water en bijvoorbeeld ijsklontjes bij de siroop. Belangrijk: Kies een soort fruit die je lekker en zomers vind en waar je blij van word.

Waar moet je op letten als je siroop zelf maakt?

Vuistregel 1

Tenminste de helft/ meer dan de helft van de siroop is suiker. Niet omdat we zulke zoetekauwen zijn maar omdat suiker een conserveringsmiddel is. Het zorgt ervoor dat de smaak moleculen worden ingepakt in de kristalstructuur van de suiker, waardoor smaak behouden blijft maar de siroop ook na een lange tijd nog te gebruiken is.

Vuistregel 2

De smaak wordt verhoogd door het toevoegen van citroenzuur. Het hoge zuurgehalte van de citroensap verhoogd de smaakbeleving, maar zorgt er ook voor dat de gisten geen overhand nemen. Als dit gebeurt, kan je fles ontploffen. Citroensap is daarom erg belangrijk en een goed conserveringsmiddel. Gebruik altijd biologische citroensap in de verhouding 1: 33. Dus een 1 liter vocht meng je met 330 ml citroensap.  Dit is de verhouding van ca 8 citroenen op 1 liter vocht.

Vuistregel 3

Gebruik altijd gesteriliseerde flessen voor het bewaren van de siroop. Je kunt ze steriliseren door ze een tijdje in 70 graden heet water te koken. Hiermee neem je de kans op bacteriën en het bederven van de siroop aanzienlijk weg.

Algemeen recept voor siroop

Benodigdheden:
  • 2kg fruit
  • 660 ml biologische citroensap
  • 1 kg Suiker
  • 1 liter water

  • (Soep) Pan
  • Gesteriliseerde flessen voor de siroop
  • Kaasdoek/hydrofiele luier of fruitzak van de supermarkt

Bereiding:

Neem een (soep)pan, doe 1 liter water in de pan. Laat dit even warm worden tot ca. 70 graden. Verlaag het vuur en leg het fruit in het kaasdoek/ fruitzak in de pan. Neem het fruit (bijvoorbeeld bessen, peren en citroenen) en maak schoon, maar niet te fanatiek. Je kunt namelijk de schillen en klokhuizen etc. makkelijk mee koken, alles gaat in een zeefdoek of fruitzak.

Kooksel maken van fruit in een fruitzak

Laat dit even pruttelen, nooit heter dan 70 graden. Laat dit een tijdje trekken tot de vloeistof een diepe kleur heeft. Haal de zak / het doek met het fruit uit de pan. Doe nu de suiker erbij. Laat het geheel 20 min pruttelen. Doe aan het einde het citroensap erbij en meng goed.

Flessen afvullen met de siroop

Laat de siroop een beetje afkoelen en vul het sap in de flessen.


De mogelijkheden voor het maken van siroop zijn eindeloos, het recept is in principe altijd hetzelfde. Zin gekregen om ook zelf aan de slag te gaan? Deel dan hieronder in de reactie je ideeën en recepten voor (limonade)siroop.


Verschillende klachten, verschillende soorten siroop:

Wil je voor jou volgende griep of verkoudheid een natuurlijk keel-kalmerend en hoest-verhelpend drankje? Maak dan deze kweeënsiroop.

Heb je last van een prikkelbare darm? Dan is deze maagsiroop van dropplant, Roomse kervel en venkelzaad echt iets voor jou.

Keuzes maken,vooruit gaan,doelen behalen.

Dat wil je toch ook?

Schrijf je hier in voor het empowerment news: tips en trucs van vrouwen voor vrouwen die vooruit willen. 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest