Kweeënsiroop werkt hoest kalmerend en keel kalmerend. Als je last hebt van vastzittende slijm in je longen, heb je aan deze siroop heel veel. Kweeën staan bekend om hun goede werking op de luchtwegen.

Wat zijn kweeën precies?

Kweeën zijn appelachtige / peer-achtige (schijn)vruchten en golden tot de 18e eeuw als een van de gezondste fruitsoorten die er zijn. Officieel hoort de kweepeer (Cydonia oblonga) tot de rozenfamilie en is ze een familielid van appel, peer en lijsterbes.

Van oorsprong is de kweepeer een mediterrane plant, ze werd vermoedelijk in het gebied van Griekenland ontdekt. De pitten worden sinds de ontdekking van de plant/ fruit tegen keelpijn en hoestklachten gebruikt. Vaak worden sappen van de kweepeer tegen aften en zweren in de mond of allergische reacties en huiduitslag ingezet. Ook als je maagklachten hebt, kun je een drank van de kweepeer gebruiken tegen de klachten.

In sommige landen worden er kooksels van de zaden gemaakt, die dan tegen longontsteking worden opgedronken. Kortom: de werkzame stoffen van de kweepeer worden al vele eeuwen lang gebruikt om mensen van luchtweg- en maagklachten af te helpen.

Kweeperen of kweeën

Waar kun je kweeën kopen?

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik had nog niet van kweeën gehoord c.q. nog nooit een kwee gezien of gegeten, voordat ik ermee in aanraking kwam.

Het is een beetje een vergeten fruit in Europa, maar je kunt ze wel in Turkse en Marokkaanse supermarkten kopen. Volkstuinen hebben ook vaak kweepeerbomen.

Als je op de kweepeer googelt, wordt er toch gauw aanbevolen om zelf een boom te planten ( je kunt ze via kwekerijen kopen).

Recept kweeënsiroop met bergamot

Benodigdheden:

  • Bergamotbladeren ( 2 handen vol)
  • 2 kg Kweeën
  • 660 ml Citroensap
  • 1 kg Suiker
  • 1 liter water
  • (Soep) Pan
  • Gesteriliseerde flessen voor de siroop
  • Zeefdoek of fruitzak van de supermarkt
Bergamotbladeren, citroensap, kweeën (ongeschild en geschild)

Bereiding:

Neem de kweeën en snijd ze in stukken en maak ze een beetje schoon. Snijd niet alles weg, je kunt de schil mee koken en ook de de pitten, want alles gaat in de fruitzak/ zeefdoek.

Grof geschilde kweeperen

Neem een (soep)pan, doe 1 liter water in de pan. Laat dit even warm worden tot 70 graden. Verlaag dan het vuur en leg de kweeperen in het zeefdoek/ fruitzak in de pan.

Kweeën in een fruitzak in een pan met water

Laat dit even pruttelen, nooit heter dan 70 graden. Laat dit een tijdje trekken tot de vloeistof een diepe kleur heeft. Haal de zak / het doek met de kweeperen uit de pan.

Bergamot bladeren

Doe nu de suiker erbij. Voeg de bergamot toe. Laat het geheel 20 min pruttelen. Doe aan het einde het citroensap erbij en meng goed.

Siroop in flessen vullen

Laat de siroop een beetje afkoelen en vul het sap in de flessen.

Medicinale siroop: Hoestsiroop, anti-griep siroop en maagsiroop


Verschillende klachten, verschillende soorten siroop:

Met de hoestsiroop van kweeperen en bergamot heb je een natuurlijk super werkend geneesmiddel in huis tegen hoest en keelpijn tijdens een verkoudheid of griep.

Heb je last van een prikkelbare darm? Dan is deze maagsiroop van dropplant, Roomse kervel en venkelzaad echt iets voor jou.


De mogelijkheden voor het maken van siroop zijn eindeloos, het recept is in principe altijd hetzelfde. Zin gekregen om ook zelf aan de slag te gaan? Deel dan hieronder in de reactie je ideeën en recepten voor (limonade)siroop.

Keuzes maken,vooruit gaan,doelen behalen.

Dat wil je toch ook?

Schrijf je hier in voor het empowerment news: tips en trucs van vrouwen voor vrouwen die vooruit willen. 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest