Vitamine D3 wordt door het lijf zelf aangemaakt

Als een vitamine door het lijf zelf wordt aangemaakt, geeft dit aan hoe belangrijk het vitamine voor het lijf is. Zodra je in contact komt met het licht van de zon, kan jouw lichaam vitamine D3 aanmaken. En je kunt je lijf een handje helpen door vitamine D3 via de voeding toe te voeren.

But first things first

Waarom is vitamine D3 dan zo belangrijk?  De belangrijkste biologische functie van D3 is het op peil houden van normale bloedsuikerspiegels van calcium en fosfor.

1. Behoud van botten en gebit

Calcium is erg belangrijk voor de opbouw en het behoud van botten en gebit. Bij jonge kinderen helpt vitamine D3 juist bij de opbouw van botten, op latere leeftijd helpt het vitamine om calcium op te nemen en hiermee botontkalking tegen te werken.

2. Goede werking van spieren en zenuwen

Door de werking van vitamine D3 als stof die helpt bij de opname van calcium, is het vitamine ook belangrijk voor de goede werking van spieren en zenuwen. Hierin speelt wederom calcium een grote rol. Een goede spierfunctie is van levensbelang: ons hart is een van de belangrijkste spieren in ons lijf. Bij een tekort van vitamine D3 kan spierzwakte en spierkramp ontstaan.

3. Een heldere kijk

Daarnaast draagt vitamine D bij om ook op leeftijd gezond en “helder” te blijven. Onderzoeken hebben aangetoond dat een tekort aan vitamine D een oorzaak van het ontstaan van de ziekte van Parkinson zou kunnen zijn. Ook hebben mensen met een vitamine D tekort sneller last van depressieve klachten of zelfs depressies.

4. Minder risico op diabetes 2

Nieuwste onderzoeken hebben ook aangetoond dat een gezonde aanwezigheid van vitamine D in het bloed het risico op ziekten als Diabetes type 2 aanzienlijk kan verlagen.

5. Gezonde libido en een goed humeur

Vitamine D draagt voor mannen bij aan een gezond testosteron gehalte. Het testosteron gehalte in het bloed van een man zorgt voor de mannelijke geslachtskenmerken, een gezonde libido en goed humeur. Vitamine D kan helpen het testosterongehalte te verhogen.

6. Immuniteit

Vitamine D3 speelt ook een grote rol in onze immuniteit. Hoe belangrijk onze immuniteit is, is gebleken tijdens de corona pandemie. Deze wordt verhoogd door vitamine D. Tijdens de periode van de pandemie zijn veel onderzoeken gedaan, die onder andere hebben aangetoond dat het verloop van de ziekte ernstig(er) is wanneer het vitamine D gehalte laag is in het bloed. Deze uitkomst past bij de bevindingen die men heeft gemaakt bij andere infectieziekten, waarbij vitamine D suppletie heeft geholpen bij een milder verloop van de ziekte. Tevens is aangetoond dat een tekort aan vitamine D het ontstaan van diverse kanker soorten in de hand werkt. Diverse studies hebben dit inmiddels aangetoond.

Wat te doen bij een tekort aan vitamine D3?

Een tekort aan vitamine D3 kan dus tot allerlei kwalen en ziekten leiden, Je kunt dit makkelijk voorkomen door enerzijds veel naar buiten te gaan (niet alleen in de zonnige maanden) en te zorgen dat je via voeding en suppletie je vitamine D3 op peil houdt.

Symptomen van een tekort: 

 • Je bent vaak verkouden en/of hebt regelmatig last van infecties
 • Je wonden genezen traag
 • Je hebt onverklaarbare spierpijn
 • Je hebt broze botten en/of breekt je botten met enige regelmaat
 • Je hebt last van je tanden en/of tandvlees

Voeding met vitamine D3

Je kunt je tekort makkelijk aanvullen met voeding die rijk aan vitamine D is. Denk hierbij aan:

 1. Vette vis , zoals bijvoorbeeld haring, paling, wilde zalm, makreel, sardientjes
 2. Kaas
 3. Eieren
 4. Vlees
 5.  Roomboter
 6. Margarines en bakboters (hieraan wordt vitamine D toegevoegd) 
 7. Veel voedingsmiddelen zoals melk, ontbijtgranen, yoghurt, sappen etc zijn verrijkt met vitamine D. Lees altijd goed op de verpakking van het product.  

Suppletie

Suppletie is natuurlijk ook een optie. Zeker als je een hoog tekort hebt,  is het verstandig om de hulptroepen in te schakelen en vitamine D3 in te nemen. Mijn advies hierbij is goed naar het product te kijken. Veel vitamine producten zorgen niet voor de juiste opname van de vitaminen, kijk dus altijd naar een kwalitatief goed product zoals bijvoorbeeld de vitaminen van Vitakruid* .

* Ik heb geen belangen bij het noemen van dit merk. 

Extra info – niet onbelangrijk

Een groot deel van onze bevolking heeft een vitamine D tekort. Dat geldt voor iedere bevolkingsgroep, maar voor bevolkingsgroepen met een donkere huidskleur in het bijzonder. Dit komt omdat we vitamine D3 in onze huid en lever aanmaken onder invloed van ultraviolet zonlicht (UV-B) wat bij donkere huidskleuren minder goed werkt.

De oorzaak hiervan is de aanmaak van melanine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je huid wordt beschermd tegen UV straling en die ook voor de type kleur zorgt. Mensen met een donkere huidskleur hebben meer melanine in hun huid. Zonder melanine zou de DNA van de huid sneller kunnen worden beschadigd en is er meer kans op ziekten zoals huidkanker. Donkere huidskleuren zijn dus feitelijk beter beschermd tegen UV straling dan een lichte huid. Echter is de aanmaak van het vitamine D3 hierdoor minder makkelijk.


Loop jij tegen klachten aan vanwege een tekort aan vitamines? Heb je tips hoe dit kan worden verholpen? Of wil je gewoon je mening kwijt over deze blog? Deel hieronder je ervaringen en ideeën, zodat anderen hiervan kunnen leren en zelf ook beter kunnen worden.

Op mijn site vind je allerlei ideeën, recepten en kennis hoe je natuurlijke voedingsmiddelen, cosmetica, geneesmiddelen etc. kunt maken. Al mijn artikelen vind je hier.


Keuzes maken,vooruit gaan,doelen behalen.

Dat wil je toch ook?

Schrijf je hier in voor het empowerment news: tips en trucs van vrouwen voor vrouwen die vooruit willen. 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest