Heb je een gevoelige maag?

Als je vaak last hebt van oprispingen, een brandend gevoel in de maagstreek en veel luchtvorming in je buik, heb je vermoedelijk een gevoelige maag.

Ik heb vandaag een recept van een maagsiroop voor je, waarmee je de chemische rommel kunt laten staan en op een gezonde manier je maag kunt kalmeren. De werkzame stoffen in de siroop komen uit de dropplant, venkelplant (zaad en bloemen) en Roomse kervel. Alles is plantaardig en onbehandeld. Fijn, vind je niet?

Maag van stuur? Doe mij maar een glaasje siroop

Zoals ik al zei, zit de maagsiroop vol gezonde stoffen. Maar wat doen deze planten eigenlijk? Ik stel ze even kort voor, want je kunt de planten en kruiden natuurlijk nog voor meer klachten inzetten.

Ingrediënten maagsiroop

Dropplant
Venkel
Roomse kervel

Dropplant (Agastache foeniculum)

De Indianen (Apaches) gebruikten de dropplant al als medicijn en geneesmiddel. De dropplant heeft een ontstekingsremmende en versterkende werking. De spijsvertering wordt bevorderd en als je last hebt van problemen in je borst (branderige en pijnlijke hoest) en keel werkt de plant genezend in de vorm van een sterke thee. Je kunt ook koorts behandelen door een thee te zetten van deze plant en deze op te drinken.

Belangrijk: De dropplant is niet de plant waarvan drop wordt gemaakt. Drop wordt van zoethout gemaakt.

Venkel ( Foeniculum vulgare)

Je kunt van de venkelplant zowel de knol, de bloemen, het zaad en de bladeren gebruiken. Venkel is zeer veelzijdig en heeft een stimulerende werking op de spijsvertering. Daarom wordt venkel vaak ingezet bij maag-en darmklachten. Het kruid voorkomt gasvorming in je buik, geeft verlichting bij maagpijn en is vooral voor baby’s en jonge kinderen een goed alternatief geneesmiddel. Venkel smaakt zoet.

Venkel zit verder vol antioxidanten, verhoogd de productie van hemoglobine in je bloed waardoor je je fitter en energieker voelt, geeft je een extra vitamine boost voor je immuunsysteem door de aanwezigheid van vitamine C en kalium, werkt reinigend en vochtafdrijvend, is slijmoplossend in luchtwegen, verhoogd de productie van moedermelk, werkt bloeddruk regulerend en kan je helpen met afvallen omdat het eetlustregulerend werkt. En dit zijn maar een aantal voordelen van venkel. De lijst is lang.

Leuk weetje: Venkelzaad heeft een vergelijkbare werking als kattenkruid. Katten zijn helemaal gek op venkelzaad en raken in een soort van trance als ze met venkel in aanraking komen. Strooi een aantal venkelzaden op de grond en laat je kat lekker rollebollen, ze worden helemaal blij van venkel.

Roomse kervel ( Myrrhis Odorata)

Kervel is een kruid met zacht geveerde balderen met een anijsachtige geur. Je kunt het geveerde blad, de jonge stengels en later de zaden van de plant eten. Kervel is een heel veelzijdig kruid dat vooral in de keuken wordt gebruikt.

Kervel kun je inzetten bij blaasklachten, verkoudheid, maagklachten, keelpijn, wonden en huiduitslag. Het kruid heeft een vocht- en urineafdrijvende werking, bevordert zweten, versterkt een zwakke maag, werkt bloedzuiverend, geeft een enorme vitamine C boost, kan de eetlust opwekken en de levensvreugde verhogen. Je kunt er een soep van maken ( Kervelsoep) of de kervelbladeren in een salade verwerken. Kervel kun je het hele seizoen door worden geoogst.

Recept maagsiroop

Nu je weet welke gezonde kruiden in de maagsiroop zitten, gaan we aan de slag met het maken van de maagsiroop.

Benodigdheden:
  • ca. 4 handen dropplant bloesems
  • ca. 2 handen venkel bladeren en zaden
  • ca. 2 handen kervel plant en zaden
  • 500 g Suiker
  • 1 liter water
  • ca. 330 ml biologische citroensap
  • (Soep) Pan
  • Gesteriliseerde flessen voor de siroop
  • Kaasdoek of fruitzak van de supermarkt

Bereiding:

LET OP De meer kruiden je gebruikt, de meer water, citroensap en en suiker je zult nodig hebben. Volg de volgende vuistregel op: de helft van je kooksel moet uit suiker bestaan.

Venkelzaden
Kervelzaden

Doe ca. 1 liter water in een (soep)pan. Verwarm het water tot ca 70 graden. Doe nu de kruiden in een kaasdoek of fruitzak (kun je bij elke supermarkt tegenwoordig kopen) en hang de zak/ het doek in de pan met heet water.

Trek hiervan een extract door de kruiden een tijdje mee te laten koken bij 70 graden. ( ca 10-15 minuten) Zodra de kleur van het water een mooie kleur van de kruiden heeft, doe je de suiker bij het kooksel. Kook deze ook nog eens 15 min mee. Laat het geheel nooit heter worden dan 70 graden. Blijf af en toe roeren. Zet het vuur onder de pan uit. Laat even staan. Voeg nu het biologische citroensap toe. Laat een beetje afkoelen en vul de siroop in de flessen.

Medicinale siropen gevuld in gesteriliseerde flesjes

Verschillende klachten, verschillende soorten siroop:

Met deze maagsiroop heb je een natuurlijk, gezond en goed werkend geneesmiddel in huis voor klachten rondom je maag-en darmstelsel.

Wil je voor jou volgende griep of verkoudheid een natuurlijk keel-kalmerend en hoest-verhelpend drankje? Maak dan deze kweeënsiroop.


De mogelijkheden voor het maken van siroop zijn eindeloos, het recept is in principe altijd hetzelfde. Het basisrecept voor siroop kun je hier vinden.

Heb je zelf ook zin gekregen om aan de slag te gaan? Deel dan hieronder in de reactie je ideeën en recepten voor (limonade)siroop.


Keuzes maken,vooruit gaan,doelen behalen.

Dat wil je toch ook?

Schrijf je hier in voor het empowerment news: tips en trucs van vrouwen voor vrouwen die vooruit willen. 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest