06-81680620 info@susannebecker.nl
Selecteer een pagina

Het Nice Girl Syndrome

Vorige week had ik een intake met een van mijn cliënten, een leuke dame in de 30. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat ze echt struggelt- met zichzelf, met haar omgeving, met de manier hoe ze haar leven heeft ingericht. Ze was voor haar gevoel in dit leven terecht gekomen door toeval, het toedoen van anderen en omstandigheden waar ze niet veel aan kon doen volgens haar idee.

Ik zei: “Je hebt last van het nice girl syndrome.” ⁠

“Het wat?”, vroeg ze. Yep, het nice girl syndrome. Ik kwam die term laatst tegen en gebruik hem voortaan om mijn cliënten (vrouwen) duidelijk te maken dat ze tegen zichzelf en de wereld liegen. En die komt meestal hard binnen. Auwww.⁠ 

Wat is het Nice Girl Syndrome?

Het Nice Girl Syndrome is geen medische aandoening. Het zegt alles al in een term: je wilt leuk gevonden worden en daarom doe je dingen die je eigenlijk niet leuk vind of waar je eigenlijk niet achter staat. Dit kan heel ver gaan. Feitelijk verloochen je jezelf en je liegt tegen jezelf en je omgeving door je anders voor te doen dan je echt bent. Vermoeiend!

 

Hoe herken je of je aan het Nice Girl Syndrome lijdt?

Er zijn een aantal kenmerken die typerend zijn voor iemand die aan het Nice Girl Syndrome lijdt.

1. Je denkt je bent niet goed genoeg 

Deze overtuiging maakt dat je continu aan het beeld van de nice girl wilt voldoen, want je bent ervan overtuigd dat lief en leuk zijn maakt dat iedereen je lief en aardig vindt. Je hebt nog niet door dat dit een onbegonnen klus is, want het is gewoon niet mogelijk bij iedereen goed over te komen en met iedereen goed te kunnen opschieten. Dat hoeft trouwens ook niet.

Wat kun je hieraan doen?  Er zit niets anders op dan jezelf zo te accepteren hoe je bent. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt alvast beginnen met jezelf te vertellen dat je een geweldige vrouw bent die heel veel doet en kan. Elke dag zal de geloof in deze woorden groter worden. Maak het je mantra en je zult zien hoe snel je zelfvertrouwen gaat groeien.

 

2. Je wilt niemand kwetsen of boos maken 

Je zegt niet eerlijk wat je van dingen vind of wat sommige dingen met je doen, omdat je de andere persoon niet wilt kwetsen of boos wilt maken. Dit komt omdat je je teveel aantrekt hoe de ander zich zou kunnen voelen en in plaats van eerlijk te zijn, lieg je liever of zeg je niks. 

Wat kun je hieraan doen? Eerlijk zijn over je gevoelens en over wat je denkt is erg belangrijk. De verbindingen die je aan gaat met anderen zijn dan authentiek en niet geforceerd. Mensen die je om hun mening vragen, moeten zich ook realiseren dat je af en toe een andere mening kunt hebben. Geef rustig en in een bij de situatie passende toon aan wat je vind, hoe je je voelt of wat je van bepaalde zaken vind. Mensen waarderen eerlijkheid uiteindelijk meer dan gehuicheld gedrag.  

3. Je kunt geen nee zeggen en vind grenzen stellen eng

Deze vind je behoorlijk lastig. Wat als je nee zegt en iedereen een hekel aan je krijgt? Daarom doe je toch maar weer overwerken, die vervelende klus voor de buurvrouw of dat ene ding voor je vriendin. Als je eerlijk bent, heb je helemaal geen tijd en ruimte voor deze extra dingen, maar je wilt geen nee zeggen omdat je bang bent dat men je niet meer aardig gaat vinden. 

Wat kun je hieraan doen?  Oefen nee te zeggen. Denk eerst na voordat je een antwoord geeft op een aan jou gericht verzoek. Als je het lastig vind een moment hiervoor te nemen, zeg dan dat je erover nadenkt en erop terug komt. Luister op het moment dat je een besluit wilt nemen goed naar de ingevingen die je krijgt. Is het teveel, te zwaar voor je om te helpen? Doe het dan niet.. Iedereen zal begrijpen dat je ook “maar een mens bent”.

 

4. Je zorgt altijd eerst voor anderen en dan voor jezelf

Dit is een nobele eigenschap en ik wil dit zeker niet afkraken. Maar het is een feit dat je alleen goed voor anderen kunt zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Het wordt ongezond als de balans kwijt is en je jezelf continu voor een ander wegcijfert.

Wat kun je hieraan doen? Je behoeftes gaan voor de behoeftes van anderen. Jammer genoeg ken je je eigen behoeftes niet meer zo goed of heb je die zelfs nooit gekend. Het wordt daarom tijd goed voor jezelf te zorgen en jezelf gezond en vitaal te houden, een balans tussen helpen en opofferen te vinden. Je bent de belangrijkste persoon in je leven, daarna komen de anderen. Dit is geen egoïsme maar zelfzorg.

 

5. Je lacht altijd, ook al ben je boos of teleurgesteld

Dit gedrag komt ook weer voort uit het feit dat je denkt dat je lief en benaderbaar dient te zijn om aardig gevonden te worden. Je schaamt je bijna voor je echte gevoelens en moffelt ze weg door ze weg te lachen. Zo zet je altijd een masker op en ben je niet jezelf.

Wat kun je hieraan doen? Observeer jezelf wanneer je dat lachje opzet. Je bent nu gesensibiliseerd en weet dat het nep is. Probeer daarom het lachje niet te doen. In het begin voelt dit gek, maar in de loop van de tijd zal je meer en meer eraan wennen je ware emoties te tonen. Dit zal je relaties met andere mensen een authentiek karakter geven. Mensen stellen het op prijs als je eerlijk en authentiek bent. Wees niet bang jezelf te zijn.

6. Je kunt niet met kritiek om gaan

Juist omdat je zo verdomd je best doet om leuk en aardig te worden gevonden en allerlei dingen doet voor je omgeving en medemens, vind je het belachelijk als mensen kritiek op je hebben. Je neemt de kritiek persoonlijk en vind het niet in het beeld van de Nice Girl passen dat mensen überhaupt kritiek op je kunnen hebben. Je bevriest en hebt een vecht-vlucht reactie.

Wat kun je hieraan doen? Als je eerlijk naar jezelf kijkt, weet je dat ook jij minder goede kanten hebt. Die horen bij jou en maken je compleet. Aanvaard dat ook jij soms bitchy kunt reageren of chagrijnig kunt zijn. Je bent mens en ook jij hebt deze kanten, benut ze bijvoorbeeld in je werk. 

 

Hoe kun je van het Syndrome af komen?

Dit gaat in kleine stappen. Zoals met alles wat langdurig aangeleerd is, heeft het veranderen van dit gedrag tijd nodig. Begin met een van de bovengenoemde aspecten en werk de punten stap voor stap af.

Kijk en luister goed naar jezelf hoe je reageert. Dit geeft je een richting van wie je bent, waar je heen wilt, wat je behoeften zijn. Je leert jezelf hierdoor beter kennen en weet wat goed voor je is. Al gauw zal je geen slechte keuzes meer maken en van het please gedrag af komen.

Waarom zou je moeten stoppen met de Nice Girl Act?

Het is vermoeiend. Je bent niet jezelf waardoor mensen je echte ik nooit zullen kennen. Je stopt energie in dingen die niet belangrijk zijn en tapt niet in je eigen authentieke energie, waardoor je geen idee hebt wie je echt bent. Dromen en doelen die je hebt verdwijnen naar de achtergrond en je zult je leven ontevreden leven. 

 

Kom je er zelf niet uit?

Ik help vrouwen meer zelfvertrouwen, een gezond zelfbeeld en een goede mindset te ontwikkelen, zodat ze het maximale uit hun leven kunnen halen. Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig dit kan zijn en daarom heb ik hiervoor begeleidtrajecten ontwikkelt.

Wil je hier meer over weten of heb je gewoon zin om eens te kletsen? Stuur me dan een bericht via deze link.

XoXo Suus

Je bent klaar met wachten op een beter moment, meer tijd, meer geld, meer mogelijkheden… Je wilt aan de slag en je doelen bereiken. Wat zou je zeggen als ik je vertel dat je in 7 simpele stappen je doel(en) kunt bereiken? Met dit stappenplan is dit mogelijk! Download het plan hier. 

Keuzes maken,vooruit gaan,doelen behalen.

Dat wil je toch ook?

Schrijf je hier in voor het empowerment news: tips en trucs van vrouwen voor vrouwen die vooruit willen. 

You have Successfully Subscribed!