06-81680620 info@susannebecker.nl
Selecteer een pagina

Moeilijke keuzes

Het nemen van een moeilijke beslissing kan soms lastig zijn. Tenzij je roekeloos bent, heb je last van allerlei gedachten die je tijdens het proces van het maken van een moeilijke keuze kunnen tegen houden. Het beruchte stemmetje in je hoofd. Dat is er natuurlijk niet letterlijk, het zijn je eigen gedachten die continu revue passeren.

Je hebt lef nodig om voor jezelf op te komen en voor je mening in te staan. De een is daar beter in dan de ander. Tijdens het besluitvormingsproces heb je het met anderen over jou idee of voornemen en je hoort de meningen van anderen. Je gaat met jezelf in overleg en weegt de voor-en nadelen af. Tot je tot een besluit bent gekomen.

Maar dat kan een lange weg worden, als je van de volgende 3 dingen last hebt.

 

Schuldgevoelens 

Het nemen van een moeilijke beslissing zoals bv het besluit om je partner te verlaten, roept onherroepelijk schuldgevoelens bij je op. Je hebt het gevoel verantwoordelijk te zijn voor het verlies van de ander of denkt, je bent schuld dat de ander zich rot moet voelen. Uit  schuldgevoelens, loyaliteit en liefde is al menig vrouw ongelukkig in haar leven geweest en kun je jaren vergooien. Schuldgevoelens zijn daarom geen goede adviseur en het beste is ze achterwege te laten. 

Hoe kun je hiermee omgaan?

Schuldgevoelens zijn volgens mij inherent aan het woord vrouw. We voelen ons om elk klein dingetje schuldig en verantwoordelijk voor onze omgeving. Maar je mag er ook zijn en jouw persoonlijkheid heeft ook ruimte nodig om te kunnen ontplooien, anders raak je verstikt.

Niemand verbiedt je om grootse dingen te doen. Jij denkt zelf dat het niet mag en vult dit voor je omgeving in. Vermoedelijk denk je, dat je het niet waard bent succesvol te zijn, maar niets is minder waar. Jij mag je ruimte innemen en shinen, elke dag weer.

Herinner jezelf elke dag hieraan en maak er bij wijze van spreken je mantra van of hang een quote die deze boodschap weergeeft op je koelkast of ergens anders waar je de quote regelmatig tegen komt… Door het regelmatig zien en lezen van de boodschap zal ze zich in jou manifesteren. Je bent het waard! 

 

Normen en waarden 

De mensen in je omgeving begrijpen mogelijk niet waarom je de keuze wilt maken. Mogelijk staan ze er niet achter of hebben ze een heel uitgesproken mening over wat je van plan bent. Je hoeft niet ervan uit te gaan dat hier kwade bedoelingen achter zitten. Nee, zij handelen en adviseren je op basis van hun eigen normen en waarden. Maar deze normen en waarden hoeven niet overeen te komen met die van jou. In het slechtste geval laat je je ontmoedigen door de mening van anderen.

Je eigen normen en waarden zijn daarom van groot belang. Vraag je af wat wil IK en WAAROM wil ik dat zo graag? Wat zijn mijn drijfveren? Wat maakt dat ik continu met die ene keuze bezig ben, wat maakt het zo belangrijk?  De antwoorden op deze vragen geven jou drijfveren weer. Hou hieraan vast en neem de meningen van anderen mee, maar laat ze niet jou verdere weg bepalen.

Hoe kun je hiermee omgaan?

Hou jezelf voor dat iedereen die je adviseert en van je plannen iets vindt, jou adviseert vanuit haar of zijn visie. Dit is dus niet goed of slecht, het is HUN manier. Als je vanuit liefde hierna kijkt en de goede bedoeling erachter kunt blijven zien, zal je niet gefrustreerd raken.

Het is belangrijk je eigen normen, waarden en voorstellingen goed helder te hebben, zodat je deze niet uit het oog verliest als je je een keer wat minder sterk voelt. Breng dus goed in kaart wat jij wilt en hoe je je eigen normen en waarden hierbij passen. Zo heb je je grenzen helder en kun je deze ook makkelijker aangeven bij anderen. 

 

Angst 

Een moeilijke beslissing nemen kan het einde van een verhaal betekenen. De deur gaat dicht en het is de bedoeling dat een andere deur open gaat. Zodat je verder kunt met je leven. Wat als die deur niet open gaat of achter die deur niets leuks zit?

Als we een groot besluit nemen, staat er vaak veel op het spel. De angst, dat de keuze die we uiteindelijk maken niet de juiste zou kunnen zijn, verlamd en maakt dat je last van uitstelgedrag krijgt. Je wilt vooruit gaan, maar kunt letterlijk niet. 

 

Hoe kun je hiermee omgaan?

Het is niet de vraag of je slaagt of niet. Het is de vraag of je begint stappen te zetten. Naarmate je stappen zet, zul je beslissingen nemen en “along the way” altijd weer nieuwe keuzes moeten maken. Ga je linksom? Ga je rechtsom? 

Het helpt tegen jezelf te zeggen dat je fouten mag maken. Dat is ook daadwerkelijk zo. Je hebt dat wat je wilt doen tenslotte nog nooit gedaan en hoe moet je het dan meteen perfect kunnen doen? Je mag experimenteren en al doende erachter komen, dat je de manier van doen/ de weg moet aanpassen. Trial and error. Hiervoor zijn we mens, we leren al doende. 

 

Wil je meer weten over hoe je stappen kunt zetten om jou doel of droom te bereiken? Hoe groot of klein jou keuze ook is, ik help je graag om door te zetten en de stappen te nemen die je dichter bij je doel brengen.

Voor meer info en freebies klik hier.

Wil je brainstormen met mij over wat je kunt doen? Stuur me dan een bericht via deze link

Xo Xo Suus

Hoe kijk jij naar je leven en vooral, met welke bril?

Succes is een kwestie van de juiste mindset! Mijn e-book leert je hoe je de juiste mindset kunt creëren, zodat ook jij je leven authentiek en succesvol kunt leven. 

Keuzes maken,vooruit gaan,doelen behalen.

Dat wil je toch ook?

Schrijf je hier in voor het empowerment news: tips en trucs van vrouwen voor vrouwen die vooruit willen. 

You have Successfully Subscribed!